Il·lustració dels contes

Il·lustrar un llibre és crear imatges a un text que ja existeix.

L‟origen del verb “il·lustrar” ens remet al llatí illustrare i vol dir “adornar (un llibre, un imprès) amb làmines, gravats, etc., al·lusius al text”. Parlem, doncs, d’il·lustrar quan es vol fer referència a la transmissió d’un missatge mitjançant dibuixos i acompanyant un text.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Imatge de Mercè Bessó

Aquesta definició ens pot portar a pensar en l’existència d’un text escrit, que arriba a un/a il·lustrador/a amb l’encàrrec de fer-lo més agradable a la vista. Ara bé, com afirma Rébecca Dautremer, “un bon llibre il·lustrat no és una imatge situada sobre el text. És una imatge que modifica la visió del text, que l’enriqueix, Hi ha l’obra de l’autor, la de l’il·lustrador i hi ha la tercera obra que resulta de l’associació dels dos”. És cert que la il·lustració decora, documenta o explica però alhora ajuda a donar una dimensió nova al que transmet el text.

Text i il·lustració, dos llenguatges diferents que es combinen per crear un missatge nou. De vegades, la il·lustració actuarà com a fil conductor, d’altres vegades actuarà com a reforç dels moments clau de la narració i també pot ser que resulti simplement anecdòtica o decorativa. La il·lustració pot ajudar també a comprendre la història. Quan el vocabulari que es pot utilitzar en la narració és molt limitat, el dibuix arribarà allà on les paraules no poden fer-ho.

Què cal fer amb els contes:

  1. Les il·lustracions les podeu fer seguint la tècnica que més us agradi: aquarel·la, llapis, tempera, collage, etc.
  2. El dibuix tot i ser lliure, ha d’estar relacionat amb el text de la pàgina.
  3. No podeu modificar el format de la pàgina.
  4. No es pot escriure el nom de l’alumne ni de l’escola. (els dibuixos són anònims, el nom del centre apareixerà en el recopilatori final, però no a cadascuna de les pàgines del conte)

El programa de Televisió de Catalunya Una mà de contes, té un seguit de tallers sobre els contes que us poden interessar. Us en passem l’enllaç per si us animeu a fer els vostres propis contes de pau: http://www.super3.cat/unamadecontes/tallers

Algunes idees per a la il·lustració:

suzanne

  Imatge de Suzanne del Rizzo

Llapis, llapis aquarel·lat, aquarel·la, gouache, pintura acrílica, pastel,  collage de paper, collage de textures, collage de teles, collage amb elements de la natura…

Treballar amb textures a infantil

How to illustrate a Children’s book

Els àlbums i els llibres il·lustrats. Una descoberta, diverses veus.

Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya (APIC)

lluisaJover

  Imatge de Lluïsa Jover.

Deixa un comentari